Zelf jam maken zonder suiker is lekker en binnen 15 minuten gemaakt. Jam uit de winkel is vaak gezoet met geraffineerde suiker waardoor de smaak van het fruit naar de achtergrond verdwijnt en je alleen zoet proeft.
In dit recept gebruik ik geen geraffineerde suiker en maak ik de jam zoeter met Erythritol en Stevia.
Deze twee suikersoorten verhogen de bloedsuikerspiegel niet omdat ze een glykemische index hebben van 0. Dit betekent dat je geen suikerdip krijgt na het eten van deze jam.
Door het gebruik van Erythritol en Stevia wordt de jam minder zoet waardoor je het fruit echt proeft. Als je het nog niet gewend bent om minder suiker te eten verhoog dan het gewicht Erythritol naar 500 g in plaats van de 340 g die ik heb gebruikt.
Ook heb ik Agar Agar toegevoegd. Dit is een rode zeewier dat voeding is voor de positieve darmbacteriën.
Een betere werking van de darmbacteriën betekent een betere weerstand, meer energie en een betere focus. Ook verlagen door een betere darmwerking laaggradige ontstekingen waaronder overgewicht valt.
Hoe beter je darmen werken, hoe meer voedingsstoffen er worden opgenomen waardoor de overtollige kilo’s als vanzelf verdwijnen.
Wil je meer van dit soort recepten ontvangen? Download dan het gratis e-book ‘Brood bakken zonder gluten’ waarmee je je meteen inschrijft voor mijn nieuwsbrief. Ik houd zelf ook niet van spam en zal je als eerste op de hoogte stellen van de nieuwste weetjes en lekkere gezonde recepten!
Dit heb je nodig om jam te maken zonder suiker
- 1000 g zwarte bessen (ik had deze uit de tuin. Je kan natuurlijk ook ander zacht fruit gebruiken).
- 340 g Sweetlife Erythritol – Stevia (de klontjes zijn verkrijgbaar bij Lidl)
- 4 g Agar – Agar
Zo maak je de zwarte bessen jam zonder suiker
- Doe de bessen met de Erythritol – Stevia over in een pan en breng deze op laag vuur aan de kook.
- Voeg de Agar – Agar toe en laat nog 2-3 minuten doorkoken.
- Schep de jam over in goed schoongemaakte potten en laat de potten afkoelen.
Ik heb zelf weckpotten gebruikt. Je kan deze uitkoken in een pan met heet water of in een vaatwasser wassen op een hoge temperatuur. De weckpotten hoef ik niet op z’n kop te zetten tijdens het afkoelen omdat deze vanzelf vacuüm trekken naarmate ze afkoelen.
Als je gewone potten gebruikt zet je deze op z’n kop tijdens het afkoelen.
Ik kan het niet moeilijker maken dan het is. De jam kan je echt maken binnen 15 minuten. Gezond, lekker en eenvoudig gaan echt goed samen ;-).