Bouillon zonder gist

Wist je dat je zelf eenvoudig bouillon kan maken en dat dit een echte immuunbooster is. Je laat het op zacht vuur langzaam trekken in een pan en als je een slowcooker hebt is dit helemaal eenvoudig!

Waarom is bouillon een goede immuunbooster? De kippenvleugels of poten bevatten gelatine. Deze gelatine komt vrij als je een zuur aan het water toevoegt. Dit kan citroen zijn of (appel)azijn. De gelatine die vrij komt uit de botten herstelt je darmwand dat zorgt voor een goede opname van vitaminen en mineralen waardoor ook je spijsvertering verbetert. Met een goede spijsvertering bouw je een sterker immuunsysteem op waardoor ziektes minder snel kans krijgen.

En waarom ik gistextract weglaat? Gistextract zit verwerkt in zowel alle bouillonblokjes die je in de supermarkt, online of in de reformwinkel kan vinden. Ja, helaas ook de bio bouillonblokjes. Deze blokjes bevatten het middel E621 onder de benaming gistextract. Dit omdat E621 toegevoegd wordt aan veel bewerkte voeding als smaakversterker. Het zorgt voor de ‘umamismaak’ waardoor de smaak sterker wordt en je bijvoorbeeld van chips steeds meer wilt eten.

E621 is glutamaat en dit wil je liever als producent niet op je verpakking hebben staan. Zeker omdat blijkt dat veel mensen hier een reactie op krijgen. Hoofdpijn, misselijk, braken je niet goed voelen na het eten van een maaltijd is een veel voorkomende reactie op deze stof. Glutamaat is een lichaamseigen stof in de hersenen, ook wel bekend als neurotransmitter. Je maakt deze stof zelf aan als je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Glutamaat stimuleert de activiteit van zenuwcellen. We hebben hier zelf maar een fractie van nodig en als we meerdere producten eten die deze synthetische stof bevat kunnen we een overmaat aan glutamaat binnenkrijgen dat er zelfs voor kan zorgen dat ons zenuwstelsel aangetast wordt. Lees hieronder welke schuilbenamingen E621 nog meer kan hebben.

Dit heb je nodig voor 2 liter bouillon:

  • 2 liter water (mineraal)
  • 12 kippenvleugels of 6 poten
  • 5 peperkorrels
  • 2 el azijn (trekt gelatine uit bot)
  • 1 el grof zeezout
  • 1 laurierblad
  • 2 wortels
  • 1/3 knolselderij of 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui of prei
  • takje verse rozemarijn, verse tijm naar wens (of een gedroogd bouquet garni)
  • Optioneel als je een tuin hebt. De onmisbare maggiplant (Lavas). Ik laat deze in de zomer flink groeien en knip er telkens takjes af die ik invries. Zo kan ik er het hele jaar gebruik van maken.

En het maggi flesje van vroeger heeft niets met de maggiplant te maken. Dit is een aftreksel van tarwe met ook weer flink veel E621 toegevoegd.

Zo maak je de bouillon

  1. Doe alles over in een pan en laat het zachtjes trekken op laag vuur.
  2. Zeef het vocht. Pluis het vlees uit, verwijder de laurier en de peperkorrels en als je wilt kan je de ui en de wortels nog verwerken in de soep.
  3. Houd het vocht als basis voor soepen en sauzen of drink het als bouillon.

Ik gebruik zelf altijd een slowcooker. Deze zet ik om 21.30 uur aan op stand 1 en laat ik 20 uur aan staan.

Glutamaat kan wel 50 verschillende benamingen hebben dit zijn o.a. schuilnamen die je vaak terug kan vinden op een etiket.

  • Mononatriumglutamaat
  • Monosodiumglutamaat
  • MNG
  • MSG
  • Natuurlijk aroma
  • Natuurlijke smaakversterker
  • Smaakversterkers

Je kan de bouillon makkelijk invriezen en op een later tijdstip gebruiken. En als ik minder tijd heb om het te maken dan heb ik bouillon van Pit & Pit in huis die geen gist bevat. (Met deze link betaal je geen verzendkosten).

Ontdek meer gezonde recepten voor een sterker immuunsysteem.

Heb je Pinterest?

Bewaar dit recept op jouw Pinterest bord zodat je het eenvoudig terug kan vinden.

Eet je het liefst glutenvrij?

Brood bakken zonder gluten

Download het e-book Brood bakken zonder gluten tijdelijk GRATIS

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn