Maak vooraf je bouillon (het recept vind je hier). Het recept kan je gemakkelijk invriezen zodat je altijd op voorraad hebt. De bouillon voor de wortelsoep heb ik deze keer heel basis gehouden. Zo heb ik de kippenvleugels vervangen door 2 grote mergpijpen. Aan het water heb ik alleen 1 ui, peperkorrels, zeezout, azijn, takje rozemarijn en een laurierblad toegevoegd. Eet je liever geen vlees? Laat het vlees weg en voeg er dan meer groenten aan toe zoals bijvoorbeeld venkel, wortel, prei en knolselderij.
Dit heb je nodig voor 1,5 liter soep
- 1 ui, gesneden in kleine stukjes
- 700 gr wortels, gewassen en gesneden in kleine plakjes
- Net zoveel bouillon als de wortels nodig hebben om kopje onder te gaan (ik heb ongeveer 1 liter gebruikt)
- zeezout
- kokosmelk
- paprika poeder
Heb je geen tijd om zelf je bouillon te maken. Ik heb deze bouillon altijd in huis voor het geval ik geen verse meer in huis heb. De bouillon is zonder additieven, gist- en maïszetmeel en hiermee een stuk vriendelijker voor je darmen als je bv. Candida hebt. Via deze link betaal je geen verzendkosten.
Bereidingswijze
- Giet een scheutje bouillon in een middelgrote pan. Verwarm dit en voeg de ui toe.
- Doe de wortels erbij, giet er net zoveel bouillon bij dat de wortels onderstaan en leg de deksel op de pan. Kook ze in 15-20 minuten gaar. Het vet dat je ziet op de foto komt uit de bouillon die ik gemaakt heb. Hierin zitten veel gezonde voedingsstoffen. Als je vegetarische bouillon hebt gemaakt vind je deze vetlaag niet in de bouillon terug.
- Pureer de wortels met een staafmixer fijn en maak op smaak met een beetje zeezout.
- Giet de soep in kommen en voeg een scheutje kokosmelk toe. Bestrooi met wat paprikapoeder.
Heerlijk met een snee koolhydraatarm brood.
Met deze koolhydraatarme recepten maak je zelf eenvoudig je koolhydraatarme brood
Brood bakken zonder gluten
Voedingsweetje
Wist je dat…wortels naast VITAMINE A
een overvloed aan vitamine C ook bètacaroteen bevatten, dit verklaart de oranje kleur. Van bètacaroteen kan je lichaam zelf vitamine A maken. Vitamine A-tekort verhoogt de kans op parasitaire infecties.
Vitamine A werd in 1913 ontdekt, toen wetenschappers zagen dat de stof van belang is voor het aanpassen van de ogen aan de duisternis. Het lichaam haalt vitamine A gedeeltelijk uit dierlijke vetten en maakt een gedeelte zelf aan uit de antioxidant bètacaroteen.
Vitamine A is in de cel betrokken bij verschillende biochemische en fysiologische processen. Voldoende inname van vitamine A is van belang voor het gezichtsvermogen (zien bij lage lichtintensiteit), genexpressie, celdeling en celdifferentiatie, de huid, kwaliteit van slijmvliezen en wondheling, groei en ontwikkeling, voortplanting, longfunctie, antioxidantstatus en een goede afweer tegen ziektes.
Aangezien vitamine A in vetoplosbaar is, kan een te hoge inname d.m.v. suppletie leiden tot vergiftiging. Bij bètacaroteen, dat deels in vitamine A wordt omgezet, bestaat dit gevaar niet. Daarom is het voordeel van groenten en fruit dat je hiermee nooit een overdosis kan krijgen. Tekenen van een mogelijk tekort.
WORTEL ALS CHOLESTEROLVERLAGER?
Niet alleen de vezels in wortel, maar ook de vezels in groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen zijn over het algemeen goed oplosbaar. Dat is een van de voordelen van het eten van veel groenten.
Verder kunnen wortels als een van hun voordelen hebben, dat ze goed zijn voor het verlagen van je cholesterol. In een studie met ratten, gepubliceerd in het European Journal of Nutritrion, bleek dat hun slechte cholesterolniveau naar beneden ging wanneer de ratten wortelen aten.
Ook is aangetoond dat de oplosbare vezels in wortels de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels helpen reguleren en de spijsvertering ondersteunen. Rauwe of licht gekookte wortels hebben ook een lage glycemische index, waardoor ze voor een gestage toevoer van energie zorgen. Het antioxidant bètacaroteen wordt wel beter opgenomen als de wortels licht gekookt zijn en in combinatie met vet.
Natalie van den Berg Rocha