Wortelcake kan je op verschillende manieren maken. Ik heb er deze keer voor gekozen om kardemom te gebruiken. Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Bron Wikipedia.
Wist je dat in Arabische landen kardemom gebruikt wordt in koffie om de cafeïne te binden. Cafeïne bindt namelijk de mineralen, calcium, magnesium en zink. Mineralen die ons lichaam nodig heeft om alle functies goed te kunnen blijven vervullen. Bij het drinken van veel koffie worden deze belangrijke minalen aan ons lichaam onttrokken. Inname van voldoende vitamine C kan dit voorkomen.
Dit heb je nodig:
Cakevorm of taartvorm van 18 cm
- 40 g kokosolie of olijfolie
- 300 g (bio) wortels
- 100 g rozijnen
- 1 banaan (100 g)
- 2 eieren, M
- 120 g amandelmeel
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom gemalen
- Rasp van 1 (bio) sinaasappel of 2 druppels essentiële sinaasappelolie.
- 60 g cassavemeel of boekweitmeel (Je vindt dit bij Pit en Pit. Als je deze link gebruikt dan betaal je geen verzendkosten).
- 1 tl bakpoeder puur
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder-en bovenwarmte).
Laat de kokosolie in een kleine steelpan op laag vuur smelten. Of zet deze een paar tellen in de voorverwarmde oven. Zet opzij om af te laten koelen.
Zet je bakvorm alvast klaar door deze in te vetten met een beetje olie uit de pan. Bestrooi de vorm met een klein beetje glutenvrij bakmeel zodat je cake na het bakken niet aan de bakvorm blijft plakken of bekleed de vorm met een vel bakpapier.
Was de wortels en hak deze samen met de rozijnen en banaan fijn in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine kan je de wortels ook fijnraspen met de hand, de banaan erdoor prakken en de rozijnen erdoor roeren.
Schep dit mengsel over in een kom.
Voeg de eieren, het amandelmeel, de appelmoes, kaneel, kardemom, sinaasappelrasp, cassavemeel, bakpoeder en het kokosvet toe. Roer alles goed door elkaar en stort het in het bakblik.
Bak de taart in 55 – 60 minuten af. De taart is klaar als een ingestoken satéprikker er droog uitkomt.
Wil je me beter leren kennen? Volg me via /https://www.instagram.com/leefgezondplatform/