Je hebt veel trek in zoetigheid. Het lukt je niet een maaltijd over te slaan. Vermoeidheid en het gevoel van geen fut hebben bepalen je dag. Daarbij heb je gewrichtsklachten, kan je moeilijker dingen onthouden en heb je moeite met afvallen.
Een droge mond en veel dorst en extra vetopslag rond de buikstreek. Er komen kilo’s aan zonder dat je veel eet.
Heb ik last van insulineresistentie? En wat kan ik dan wel eten?
Insulineresistentie wat is dat?
Insulineresistentie houdt in dat het lichaam de gehele dag door insuline aanmaakt omdat het niet meer weet wanneer er suikers in het lichaam komen of niet. Uit voorzorg blijft het lichaam insuline aanmaken dat nodig is om de bloedsuikerspiegel (hoeveelheid glucose, suiker in het bloed) naar beneden te laten gaan.
Wat is insuline?
Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt door de alvleesklier om het gehalte aan suiker dat in ons lichaam binnenkomt in ons bloed te verlagen. Iedere lichaamscel heeft een speciaal deurtje die insuline herkent als deze langskomt. Zodra de insuline herkent wordt gaat het deurtje open om bloedsuiker binnen te halen. De ‘bloedsuiker’ zorgt voor energie.
Klachten bij insulineresistentie?
Omdat het lichaam met name de alvleesklier de gehele dag ‘aan’ staat om de bloedsuiker te verlagen raakt het lichaam uit balans. Je kan je werkelijk opgebrand voelen omdat het lichaam niet meer instaat is om onderscheidt te maken dat alleen de bloedsuikerspiegel verlaagd hoeft te worden als er een voedingsmiddel met suiker binnenkomt.
- Vermoeidheid
- Futloos
- Gewichttoename
- Moeite om dingen te onthouden
- Gewrichtsklachten
- Droge mond
- Dorst
- Buikvet
Bovenstaande klachten kunnen ontstaan als de alvleesklier continu insuline aanmaakt.
Insulineresistentie wat doen?
De beste manier is om het lichaam rust te geven. In dit geval de spijsvertering omdat de alvleesklier deel uit maakt in het verteren van de spijs.
Dit betekent dat het beste is om 3x per dag een maaltijd te nuttigen. In het geval je insuline resistent bent is het moeilijk om hiermee te starten en de cirkel waarin je zit te doorbreken.
Hoe is insulineresistentie ontstaan?
Omdat het lichaam de gehele dag om suiker vraagt ga je automatisch meer maaltijden eten. Het liefste met suiker omdat dit het gevoel temt waarom je lichaam vraagt. Alleen omdat normaal gesproken de insuline ervoor zorgt dat de bloedsuiker omlaag gaat krijg je het gevoel van een dipje waardoor je meer trek krijgt in suiker en dit weer gaat voeden. De vicieuze cirkel ontstaat.
Insulineresistentie omkeren?
Vermijd snelle koolhydraten en vervang deze door ‘langzame’ koolhydraten zodat je langer verzadigd bent en je suikerspiegel stabiel blijft. Breng je eetgedrag terug naar 3 eetmomenten per dag.
Je kan beginnen om alternatieven te zoeken. Houd bijvoorbeeld bij wat je per dag eet en zoek hier alternatieven bij.
Tip! Heb je last van snaai direct na je eten? Wees gerust dit duurt vaak maar 15 minuten. Poets je tanden direct na je eten. De zoete smaak van de tandpasta is vaak al voldoende om dit gevoel weg te laten gaan. Kan je dit echt niet volhouden neem een handvol pecans of cashewnoten. Doordat de noten een zoete smaak bevatten stil je de snaai en heb je een langer verzadigd gevoel.
Wat te eten bij insulineresistentie:
Bijvoorbeeld: Ontbijt: Boterham met jam, kaas of pindakaas.
Een alternatief zou zijn om overnight oats te eten. Dit zijn havervlokken die je 1 nacht weekt in water of plantaardige melk. In het begin zal dit wennen zijn, maar havervlokken zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent doordat het veel vezels bevat. Hierdoor heeft je lichaam langer de tijd nodig om dit te kunnen verteren waardoor de suikers die in de haver voorkomen langer gebruikt kunnen worden.
Tussendoor: Liga of ‘gezonde’ reep.
Let op! Veel fabrikanten vertellen op de verpakking dat iets ‘gezond’ is echter bevatten veel repen nog steeds verborgen suikers. Wen jezelf aan om etiketten te lezen. Zo weet je wat je eet en ook hoeveel verborgen suikers je onbewust binnenkrijgt.
Honing, fructose-glucose siroop, maltrose, dextrose, invertsuikers, rietsuiker, bruine basterdsuiker, agave siroop, vruchtensuiker, witte suiker zijn allemaal suikers die het lichaam moet afbreken en waardoor de alvleesklier extra insuline zal aanmaken.
Alternatief: Een handvol noten (geen pinda’s), een stukje pure chocolade met 85% of 90% cacao gehalte, een dadel of een stuk vers fruit of deze overheerlijke appeltaart. Of maak deze overheerlijke pecan pie gebakjes. Zo wil ik je laten zien dat je gewoon kan blijven snoepen zonder schuldgevoel.
Lunch: Boterham met kaas, vleeswaren of zoetigheid.
Alternatief: Salade of restant groenten van de voorgaande dag aangevuld met gekookt ei, buffel mozzarella, vis, stukje kippendij filet. Met een zelfgemaakte dressing van extra vierde olijfolie, balsamico azijn en een beetje mosterd. Of zelfgemaakte wortelsoep.
Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en er hoeft geen insuline voor aangemaakt te worden om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Groenten zijn een goede voedingsbron voor onze darmbacterie die energie vrijgeven bij het verteren van de voedingsvezels die wij als mens zelf niet kunnen verteren.
Ze helpen we elkaar. Des te meer groenten je eet. Des te meer energie je krijgt en de behoefte aan suiker verdwijnt.
Diner: Pasta, rijst of aardappelen met groenten en vlees.
Alternatief: Groenten gestoomd of gewokt in een klein laagje water met hierbij een stukje vlees, noten of vis. Of maak deze wortel – knolselderijpuree als alternatief voor aardappels.
Wil je gezonder eten met als doel om minder insuline te hoeven spuiten?
Ontdek de vernieuwde, bewezen methode
Bron: Diabetesfonds.nl