De feestdagen komen er weer aan en dat betekent weer snoepen van allerlei lekkers. Gelukkig bestaan er ook verantwoorde alternatieven die je eenvoudig zelf kan maken.
Ik maakte deze speculaasbrokken met veel minder suiker dan de reguliere speculaasbrokken en gebruikte kokosbloesemsuiker die een glykemische index heeft van 30-35.
Dit heb je nodig voor 1 plaat speculaasbrokken
Leg op een bakplaat een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte)
Dit heb je nodig:
- 100 g boekweitmeel (ik bestel het altijd bij Pit & Pit. Met deze link betaal je geen verzendkosten).
- 50 g tapiocabloem
- 5 g psylliumhusk
- 2 el speculaaskruiden
- 50 g kokosbloesemsuiker
- 1/4 tl grof zeezout
- 70 g roomboter (kokosvet als je lactose intolerantie hebt)
- 1 el koud water
- 1 ei, M
optioneel: geschaafde of hele amandelen om te garneren
Zo maak je het
-
- Doe alle ingrediënten over in een keukenmachine.
- Kneed in de keukenmachine op stand 1 de ingrediënten tot een deegbal (dit ontstaat vanzelf als je de keukenmachine op lage stand laat draaien).
- Leg de bal tussen 2 vellen bakpapier en druk dit met je hand platter alvorens je deze met de deegroller platter rolt. Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 cm.
-
Strooi het amandelschaafsel over het deeg en druk dit lichtjes in het deeg of druk er hele blanke amandelen in. - Zet de plak in de oven en bak deze in 55-60 minuten lichtbruin af.
- Haal de plak uit de oven en laat afkoelen. De plak zal nog zacht zijn als je deze uit de oven haalt en naarmate deze afkoelt steeds harder worden.
- Breek de plak in meerdere stukken.
Heb je geen keukenmachine doe dan alles in een kom en kneed het deeg snel tot een bal met je handen.
Natalie van den Berg Rocha
Hi, mijn naam is Natalie, ervaringsdeskundige en opgeleid tot orthomoleculair natuurvoedingsadviseur met darmtherapie als specialisatie. Ik breng graag de theorie in de praktijk en wil je via deze website laten zien dat gezond en lekker heel goed samengaan. Ook maak ik je graag bewuster dat voeding vaak een 1e stap is naar een gezonder leven en dat verandering van leefstijl en bewustwording vaak een gevolg daarop is. Mindset, ontspanning en financiële gezondheid zijn de 'keywords' die mijn leven positief hebben veranderd. Mijn motto is daarom: "Gezondheid is hoe we denken, wat we eten en hoe we ons leven leiden". Wil je dagelijkse inspiratie? Volg me via Instagram #leefgezondplatform. Ik vind het leuk om je daar te ontmoeten :-).
Wist je dat...
De hoeveelheid suiker de krokantheid van het speculaas bepaalt. Omdat je hier minder suiker en de geraffineerde suiker door kokosbloesemsuiker vervangt zal deze variant minder krokant zijn. De smaak is er niet minder om ;-).
Heb je liever kruidnootjes? Rol dan van dit deeg kleine balletjes en druk ze iets plat op de bakplaat. Bak ze in 15 minuten lichtbruin af.
Wil je liever helemaal geen (kokosbloesem)suiker gebruiken maak dan deze speculaas variant zonder suiker. Of kies voor deze low-carb variant.
Ben je benieuwd of Keto bij jou past?
VOLGENS JE LEEFTIJD EN BMI
1-MINUUT QUIZ