Speculaasbrokken glutenvrij recept

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent weer snoepen van allerlei lekkers. Gelukkig bestaan er ook verantwoorde alternatieven die je eenvoudig zelf kan maken.

Ik maakte deze speculaasbrokken met veel minder suiker dan de reguliere speculaasbrokken en gebruikte kokosbloesemsuiker die een glykemische index heeft van 30-35.

Dit heb je nodig voor 1 plaat speculaasbrokken

Leg op een bakplaat een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte)

Dit heb je nodig:

  • 100 g boekweitmeel (ik bestel het altijd bij Pit & Pit. Met deze link betaal je geen verzendkosten).
  • 50 g tapiocabloem
  • 5 g psylliumhusk
  • 2 el speculaaskruiden
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl grof zeezout
  • 70 g roomboter (kokosvet als je lactose intolerantie hebt)
  • 1 el koud water
  • 1 ei, M

optioneel: geschaafde of hele amandelen om te garneren

Zo maak je het

    1. Doe alle ingrediënten over in een keukenmachine.
    2. Kneed in de keukenmachine op stand 1 de ingrediënten tot een deegbal (dit ontstaat vanzelf als je de keukenmachine op lage stand laat draaien). 
    3. Leg de bal tussen 2 vellen bakpapier en druk dit met je hand platter alvorens je deze met de deegroller platter rolt. Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 cm.
    4. Strooi het amandelschaafsel over het deeg en druk dit lichtjes in het deeg of druk er hele blanke amandelen in.
    5. Zet de plak in de oven en bak deze in 55-60 minuten lichtbruin af.
    6. Haal de plak uit de oven en laat afkoelen. De plak zal nog zacht zijn als je deze uit de oven haalt en naarmate deze afkoelt steeds harder worden.
    7. Breek de plak in meerdere stukken. 
Heb je geen keukenmachine doe dan alles in een kom en kneed het deeg snel tot een bal met je handen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8963-768x1024.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8966-768x1024.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8967-1024x768.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8968-768x1024.jpg
 

Speculaasbrokken_IMG_8975-768x1024

Wil je liever helemaal geen (kokosbloesem)suiker gebruiken maak dan deze speculaas variant zonder suiker. Of kies voor deze low-carb variant

Ben je benieuwd of Keto bij jou past?

VOLGENS JE LEEFTIJD EN BMI 1-MINUUT QUIZ
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn