Scones glutenvrij recept

Wie houdt er niet van om zelf scones te maken? Een goed recept waarmee je zelf scones glutenvrij kan maken is moeilijk te vinden. Ik heb al vele malen geprobeerd om een recept te maken voor glutenvrije scones. Iedere keer vond ik het eindresultaat niet echt verbluffend, dit kwam natuurlijk omdat een scone gemaakt van tarwe makkelijker te maken is. Tot nu…

De laatste keer dat ik een echt recept voor scones maakte die ik omtoverde tot een glutenvrije variant smaakte al wel vele malen beter dan ik ooit voor elkaar had gekregen. Maar toch was ik nog niet echt overtuigd van dit recept. De tarwe varianten zijn gewoon echt heel erg lekker en worden luchtig door de gluten die in het meel zitten. Omdat in glutenvrij meel de gluten ontbreken die voor de binding en luchtigheid zorgen kan je deze het beste vervangen voor een zetmeelhoudende meelsoort. Deze zorgt dan voor de verbinding in het meel. Al ben ik voor het eten van zetmeelarme producten, jezelf af en toe op iets lekkers trakteren zoals deze verantwoorde glutenvrije scones past heel goed in een 80 – 20% voedingspatroon.

Hoe ik op deze variant kwam?

Afgelopen vrijdag wilde ik een nieuw cake recept proberen en maakte hiervoor het beslag. Ik gebruik vaak bestaande recepten die ik dan zelf ombouw naar een gezonde of glutenvrije variant. Glutenvrije meelsoorten reageren heel anders dan tarwebloem en kan je niet altijd 1 op 1 vervangen. Als je 100 gram tarwebloem ziet staan dan kan je dit voor bijvoorbeeld boekweitmeel of 50 gr kokosmeel vervangen. Voeg dan wel extra vocht aan het recept toe want het neemt veel meer vocht op dan een ander soort (glutenvrij)meel.

Het beslag blijft lobbig en wordt iets steviger als je het een paar minuten laat staan.

Nadat ik de cakejes in de oven had afgebakken vond ik ze er wat bleek uitzien. Ik heb in dit recept bewust geen ei gebruikt maar om ze wat mooier goudgeel te laten verkleuren kan je ze bestrijken met met wat opgeklopt eigeel.

Eenmaal afgebakken was ik echt verrast. Eerst dacht ik dat ze niet gelukt waren maar toen ik een hap nam…nom nom nom. Fantastisch! Ik heb de cakejes meteen gedoopt tot scones.

Glutenvrije scones nieuwe versie ‘The best’.

Dit heb je nodig om 6 glutenvrije scones te bakken:

Voorbereiding: 10 min
Totaaltijd: 50 min

50 gr kokosvet, gesmolten
25 gr amandelmeel
50 gr kokosmeel
75 gr tapiocameel (Pit en Pit)
5 gr vlozaad (Je vindt dit bij Pit en Pit. Als je deze link gebruikt dan betaal je geen verzendkosten).
7 gr bakpoeder (zonder maïszetmeel)
1/4 tl gemalen Bourbon vanille
195 ml kokosmelk

Bereidingswijze

 • Laat het kokosvet smelten in een kleine steelpan en vet hier ook de bakvormpjes mee in.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vermeng in een kom de droge ingrediënten. Giet de kokosmelk erbij samen met het gesmolten kokosvet en roer alles goed door elkaar.
 • Schep het beslag in de vormpjes en zet deze op een bakplaat.
 • Bestrijk ze voor een goudgele kleur met een eidooier of wat kokosmelk.
 • Bak ze in 35 tot 40 minuten in het midden van de oven af.
 • Laat ze afkoelen op een rooster.

Serveer ze als ze afgekoeld zijn met clotted cream en zelfgemaakte jam.

Beslag glutenvrije scones
Scones-met-frambozenjam_IMG_5485
Ontdek meer koolhydraatarme brood- en bakrecepten.

Let op, niet alle recepten hierin zijn glutenvrij.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 gedachten over “Scones glutenvrij recept”

 1. Ga ik zeker proberen. dank je wel! Ik zie in de bereiding niet wanneer je het kokosvet toevoegt. (behalve dat je de vormpjes ermee in vet). Is dat gelijk met de melk? Of ik lees er finaal overheen?
  groetjes!

  • Hallo Fanny, dankjewel voor het doorgeven! Ik heb het toegevoegd aan het recept. Het gesmolten kokosvet gaat gelijk samen met de kokosmelk door het glutenvrije meel.

Reacties zijn gesloten.