Raw carrotcake van amandelmeel

Raw carrotcake is wortelcake dat niet in de oven gaat en is daarom makkelijk te maken als je geen oven hebt. Ik heb in dit recept amandelmeel gebruikt. Je kan het eten als tussendoortje en is ook heerlijk als ontbijt. 

Ik schrijf later een stukje over de voedingswaarde van wortels. Lees het onderaan deze pagina. 

Dit heb je nodig voor 12 stukjes
raw carrotcake van 5 x 5cm

Bekleed een brownie bakvorm 20 x 20 cm met een vel bakpapier

 • 65 g kokosvet
 • 130 g amandelmeel
 • 100 g kokosrasp
 • 500 g wortelen rauw
 • 25 g honing
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl kardemom
 • 10 druppels zoete etherische bio sinaasappelolie (Pit en Pit via deze link betaal je geen verzendkosten) of sinaasappelrasp van 1 schoongeboende sinaasappel

Zo maak je het

 1. Smelt het kokosvet op laag vuur en zet dit even opzij.
 2. Doe de amandelmeel met de kokosrasp en wortelen over in een keukenmachine. Giet het lauwe kokosvet erbij en maal dit heel fijn. Het kan even duren als je keukenmachine niet sterk genoeg is. 
 3. Schep de honing erbij met de kaneel, kardemom en sinaasappeldruppels of sinaasappelrasp.
 4. Roer alles goed door zodat de smaken goed met elkaar vermengen.
 5. Schep het geheel in de bakvorm en strijk het glad. 
 6. Zet het koel weg in de koelkast. Je kan de stukken ook invriezen. Zo heb je altijd een gezonde snack bij de hand. Wil je meer gezonde ontbijtjes? Probeer dan ook eens deze gezonde brownie als ontbijt. 

Ik gebruik zelf deze keukenmachine. Doordat de mengkom groot is kan het de hoeveelheid wortelen aan, al duurt het ook even voordat alles echt fijn is. Je kan natuurlijk zelf bepalen hoe fijn je het wilt hebben. 

raw carrotcake met amandelmeel

Weetje over wortels

Wist je dat…wortels naast VITAMINE A…

een overvloed aan vitamine C ook bètacaroteen bevatten, dit verklaart de oranje kleur. Van bètacaroteen kan je lichaam zelf vitamine A maken. Vitamine A-tekort verhoogt de kans op parasitaire infecties.

Vitamine A werd in 1913 ontdekt, toen wetenschappers zagen dat de stof van belang is voor het aanpassen van de ogen aan de duisternis. Het lichaam haalt vitamine A gedeeltelijk uit dierlijke vetten en maakt een gedeelte zelf aan uit de antioxidant bètacaroteen.

Vitamine A is in de cel betrokken bij verschillende biochemische en fysiologische processen. Voldoende inname van vitamine A is van belang voor het gezichtsvermogen (zien bij lage lichtintensiteit), genexpressie, celdeling en celdifferentiatie, de huid, kwaliteit van slijmvliezen en wondheling, groei en ontwikkeling, voortplanting, longfunctie, antioxidantstatus en een goede afweer tegen ziektes.

Aangezien vitamine A in vetoplosbaar is, kan een te hoge inname d.m.v. suppletie leiden tot vergiftiging. Bij bètacaroteen, dat deels in vitamine A wordt omgezet, bestaat dit gevaar niet. Daarom is het voordeel van groenten en fruit dat je hiermee nooit een overdosis kan krijgen. Tekenen van een mogelijk tekort.

WORTEL ALS CHOLESTEROLVERLAGER?

Niet alleen de vezels in wortel, maar ook de vezels in groenten, fruit, peulvruchten en aardappelen zijn over het algemeen goed oplosbaar. Dat is een van de voordelen van het eten van veel groenten.

Verder kunnen wortels als een van hun voordelen hebben, dat ze goed zijn voor het verlagen van je cholesterol. In een studie met ratten, gepubliceerd in het European Journal of Nutritrion, bleek dat hun slechte cholesterolniveau naar beneden ging wanneer de ratten wortelen aten.

Ook is aangetoond dat de oplosbare vezels in wortels de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels helpen reguleren en de spijsvertering ondersteunen. Rauwe of licht gekookte wortels hebben ook een lage glycemische index, waardoor ze voor een gestage toevoer van energie zorgen. Het antioxidant bètacaroteen wordt wel beter opgenomen als de wortels licht gekookt zijn en in combinatie met vet.

Volg je me al op Instagram?

Hier deel ik dagelijks inspiratie over hoe je meer energie krijgt door het inzetten van gezonde voeding, het aanpassen van je leefstijl en hoe je door het verkrijgen van meer financiële vrijheid je eigen tijd kan bepalen
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn