Jonge stengels van de rabarber van 2 tot 4 weken oud zijn begin van het seizoen het lekkerst. Ze hebben dan nog maar weinig daglicht gezien en zijn daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak. Je maakt er heerlijk gezond recept van zoals deze rabarber crumble.
Dit heb je nodig voor 8 tot 10 kleine crumble rabarber gebakjes
Voor de crumble:
50 gr amandelmeel
20 gr tapiocabloem (te vinden bij de toko of reformwinkel)
40 gr zachte Medjoul dadels
40 gr walnoten grof gehakt
30 gr gierstmeel
80 gr roomboter of kokosolie
5 gr vlozaad (Pit en Pit) Gebruik deze link dan betaal je geen verzendkosten.
425 gr rabarber, klein gesneden
50 gr honing
rasp van 1 bio sinaasappel
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.
2. Vet kleine muffinvormpjes in met een beetje kokosolie of roomboter.
3. Doe de ingrediënten voor de crumble in een kom en kneed dit heel losjes tot een kruimeldeeg. Als het deeg iets vaster is geeft dit niet.
4. Snijd de rabarber heel dun en haal eventuele lange vezels eraf.
5. Verdeel de plakjes over de vormpjes en giet hier wat honing en sinaasappelrasp overheen.
6. Verkruimel het deeg met je handen over de rabarber en bak de gebakjes in 30 – 35 minuten goudbruin af.
Vond je dit recept van de crumble rabarber een leuk recept?
Maak dan ook eens deze rabarbertaart zonder gluten, geraffineerde suiker en lactose.
Voedingsweetje
Van rabarber eet je alleen de stelen. De bladeren zijn namelijk giftig. Over de smaak van rabarber zijn de meningen verdeeld. Het heeft een fris-zure smaak. Eenmaal een zoetje toegevoegd wordt het al een stuk lekkerder.
Het is een bron van mineralen zoals magnesium, mangaan, ijzer, calcium en kalium. Rabarber bevat veel vezels. Het heeft hierdoor een licht laxerende werking dat fijn is als je snel last hebt van obstipatie. Vezels zijn nodig om onze darmen en het cholesterolniveau in ons lichaam gezond te houden. Het voedt de positieve darmbacteriën. Wij zijn namelijk zelf niet in staat om de vezels die aankomen in onze dikke darm zelf te verteren. Onze darmbacteriën dus wel. Het versterkt het immuunsysteem en helpt hiermee de darmwand herstellen.
Rabarber bevat het antioxidant quercitine. Dit beschermt ons tegen vrije radicalen van buitenaf, verlaagt het cortisolniveau dat door stress geactiveerd wordt en gaat ontstekingen tegen. Ook zou het een pijnstillend effect hebben.