Mango-kokosijs recept zonder suiker

Het zijn warme dagen en wat is er lekkerder dan op zo’n moment een mango-kokosijsje te eten.

Het reguliere ijs bevat veel suiker, zout en zuivel. Niet dat ik dat nooit eet. Nee, hoor ik zondig af en toe ook weleens. Dit hoort ook thuis in een gezonde levensstijl. Het is de bewustwording waar het omgaat om de balans te houden tussen gezond eten en een goede mindset.

Maar als je juist voor een vegan variant wilt kiezen, zonder suiker en toevoegingen dan is er in mijn buurt weinig tot geen keuze dus besloot ik om zelf vegan ijs te maken.

Zo’n idee ontstaat bij mij altijd spontaan en zoals altijd keek ik wat ik op dat moment in mijn koelkast had liggen. Ik ontwikkel de recepten op mijn intuïtie en laat me leiden door mijn gevoel. Dat is ook het leukste want daar komen vaak de lekkerste recepten uit.

Ik wil jou uitdagen om ook de keuken in te gaan, zodat ik jou kan inspireren met mijn recepten waardoor je zelf ook kan gaan experimenteren met de smaken die jij lekker vindt. Ik ben benieuwd wat jij er dan van maakt.

Ik kwam op mango-kokosijs omdat ik nog een hele rijpe mango in de koelkast had liggen waaraan ik saffraan, limoen en munt heb toegevoegd om de smaken rijkelijk te laten vloeien en echt tropisch te maken. Eerder maakte ik deze banaan-aardbeien ijsjes zonder suiker.

Ik dacht zojuist nog aan ananas met gember gedoopt in pure chocolade met hazelnootjes, oh wat zal dat ook heerlijk smaken…

Maar goed, wat heb ik precies gebruikt?

Dit heb je nodig om 4 vegan ijsjes van mango en kokosmelk te maken

een ijsjes vorm tegenwoordig vind je ze in alle soorten en maten
10 draadjes saffraan
200 ml kokosmelk uit blik
200 ml kokosroom (dikke kokosmelk) uit een pakje
rasp van 1 limoen
4 takjes munt
1 mango
sap van 1/2 limoen
1 tl agar agar (Pit & Pit, via deze link betaal je geen verzendkosten)

Bereidingswijze

Ik werk graag stap voor stap. De stappen heb ik tussen de foto’s omschreven. Als ik het kan, kan jij het ook!

Zet de ijsjesvorm leeg in de vriezer.

Mango-kokos ijsvormpjes

Leg de saffraandraadjes in een pan op laag vuur.

Meet de kokosmelk- en room af.

Totaal heb je 400 ml aan kokosmelk/ room.

Giet de ‘melk’ bij de saffraandraadjes en verwarm het op laag vuur.

Was de limoen goed als deze niet bio is en rasp de gehele limoen.

Voeg de limoenrasp aan de warme ‘melk’ toe.

Mango-kokosijs

Knip de muntblaadjes fijn.

Voeg de munt toe aan de warme ‘melk’ en roer alles goed door. Zet het vuur uit.

Schil de mango en doe het vruchtvlees in een hoge beker. Ik heb hiervoor dezelfde maatbeker gebruikt waarin ik de kokosmelk heb afgemeten.

Pers de halve limoen uit boven de mango. Voeg hier 1 tl agar agar aan toe en pureer het geheel tot mousse met een staafmixer.

Voeg de mango puree aan de warme melk toe. Zet het vuur weer aan en laat zachtjes 1 minuut doorkoken.

Mango-kokosijs

Zet het vuur uit en laat al roerende het geheel afkoelen (in ieder geval dat de meeste hitte uit de ‘melk’ is). Voeg aan de afgekoelde ‘melk’ 1 el honing toe en vermeng dit goed.

Mango-kokosijs

Haal de ijsjesvorm uit de vriezer. Giet de massa hierin over en zet de vorm weer terug in de vriezer. Laat ze een dag in de vriezer hard worden.

Mango-kokosijs

Haal na 1 dag de ijsjesvorm uit de vriezer. Laat even op kamertemperatuur komen en haal de ijsjes er dan uit. Lukt dit niet? Houd de dichte kant even onder de warme kraan dan kan je ze er makkelijker uit trekken. 

Wist je trouwens dat mango een gunstig effect heeft op de darmen? 

Je leest er hier meer over. 

Meer dan 50 gezonde gluten-, lactose- en suikervrije recepten

Versterk je gezondheid en verwen jezelf met dit online receptenboek
  • Eenvoudig, gezond en overheerlijk
  • Perfect voor mensen met voedselintoleranties
  • Alleen maar pure ingrediënten
  • Tips voor gezondere darmen
  • Meer dan 50 recepten om uit te kiezen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn