Luchtige glutenvrije bruine bolletjes

Deze luchtige glutenvrije bruine bolletjes maakte ik met verschillende glutenvrije meelsoorten en hieraan heb ik zelfs aardappel toegevoegd. Ja, je leest het goed. Ik die altijd zegt dat het beter is om aardappels te vermijden heb me toch laten verleiden door het aan dit recept toe te voegen.

Aardappels bestaan uit zetmeel. De naam zegt het al, zetmeel ZET aan. Het staat in de glykemische index lijst hoog genoteerd.

Maar op deze lijst staan wel meer producten die hoog genoteerd staan en toch gezond zijn denk maar eens aan gekookte wortelen. Natuurlijk blijf ik zeggen dat als je gezond af wilt vallen het beter is om aardappels minder op het menu te zetten. Dit ook omdat er lectine in zit en deze de darmwand juist bij veelvuldig gebruik kan beschadigen. Maar net als nadelen heeft het ook voordelen. Zo veranderd het suikergehalte in afgekoelde aardappels waardoor het juist gezonde voeding wordt voor onze darmbacteriën. Het zetmeel wordt resistent en bereikt bijna volledig intact de dikke darm.

De bacteriën die je bij je draagt verteren dit zetmeel en maken hier butyraat van, dit is een kort keten vetzuur die ontstekingen vermindert en de darmwand versterkt. Ook verhoogt door het resistent zetmeel je bloedsuikerspiegel niet waardoor je er niet van aankomt.

Goed nieuws toch!

Overal waar te voor staat werkt uiteindelijk niet het gaat erom dat er zoveel mogelijk diversiteit in onze darm te vinden is zodat het je gezondheid verbetert waardoor je meer energie krijgt en uiteindelijk op een natuurlijke manier overtollige kilo’s verliest.

Ik maakte deze luchtige glutenvrije bolletjes met sesam en diverse glutenvrije meelsoorten waardoor ze lekker zacht en elastisch zijn geworden.

Dit heb je nodig voor 6 zachte bruine bolletjes

50 gr gekookte aardappels (ik gebruikte een restantje van de voorgaande dag)
85 gr tapiocameel (is extra fijn gemalen cassavemeel verkrijgbaar bij de toko of Pit & Pit) Gebruik deze link bij Pit & Pit voor gratis verzending.
20 gr kokosmeel
60 gr kastanjemeel
20 gr sesamzaadjes (ook extra om over het brooddeeg te strooien)
10 gr bakpoeder
15 gr gemalen vlozaad (verkrijgbaar bij Pit & Pit)
2 gr zeezout
30 gr zachte roomboter of kokosvet als je lactose intolerant bent
2 eieren
200 ml water

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak in een keukenmachine of met een staafmixer de aardappels fijn. Heb je geen keukenmachine, prak ze dan eenvoudig met de hand fijn. Doe ze over in een kom.

Voeg aan de kom het tapiocameel, kokosmeel, kastanjemeel, sesamzaad, bakpoeder, vlozaad, en zeezout toe. Roer alles goed door.

Voeg de boter de eieren en het water toe en roer het tot een smeuïg deeg. Laat het geheel 5 minuten staan.

Leg in de tussentijd een vel bakpapier op een bakplaat en schep met een grote lepel wat brooddeeg uit de kom en leg dit in je hand. Vorm er een bolletje van en leg deze vervolgens op de bakplaat. Herhaal dit nog 5 keer.

Luchtige glutenvrije bruine bolletjes

Strooi er sesamzaadjes over en bak de bolletjes in 30 – 35 minuten af in de oven. De bolletjes zijn gaar als je er op klopt en ze hol klinken.

Luchtige glutenvrije bruine bolletjes

Heerlijk zijn ze belegd met appel, kaneel en cichoreiwortelvezel van Superroots. Door het toevoegen van extra vezels blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en worden de suikers veel langzamer opgenomen.

Luchtige glutenvrije bruine bolletjes belegd met appel en kaneel

Dit recept komt uit het gratis e-book Brood bakken zonder Gluten.

Vind je dit teveel gedoe en eet je wel het liefst koolhydraatarm. Ontdek deze bakmix waarmee je in een handomdraai zelf je koolhydraatarme brood bakt.

Heb je het gratis e-book Brood bakken zonder Gluten al?

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn