Kokosmakronen zonder suiker – gezond recept

Kokosmakronen zijn volgens Wikipedia eigenlijk gewoon ronde koeken op een stuk rond eetpapier.

Ik vind ze heel bijzonder want ze zijn simpel te maken. Je kan binnen 30 minuten heerlijke kleine gebakjes op tafel hebben. Ik maak ze zonder eetpapier (ouwel) dat overigens alleen maar uit maïszetmeel bestaat. De Candida schimmel groeit in de darmen goed op maïs en deze wil ik het liefst vermijden.

Candida is moeilijk te behandelen als deze zich eenmaal in de darm heeft gevestigd. We dragen deze schimmel allemaal bij ons alleen in het geval van een slechte weerstand kan deze de overhand nemen. Zeker als je dagelijks producten eet waar maïs- en suiker in zit. Klachten zoals winderigheid, vermoeidheid, vaginale schimmel, misselijkheid en een opgezette buik kunnen aanwijzingen zijn. 

Wil je meer lezen over het voeden van je darmbacteriën? Lees hier meer over het microbioomdieet. 

Maar nu even terug naar de kokosmakronen ;-).

Je maakt kokosmakronen door gemalen kokosrasp te vermengen met eiwitten en daar voeg je suiker aan toe. 

Ook als je glutenvrij eet is een kokosmakroon een mooi alternatief als gebakje. Kokos is van nature glutenvrij en de witte suiker vervang ik het liefst door een natuurlijk alternatief waardoor het een suikervrije variant wordt. Wist je dat het verteren van geraffineerde suikers het lichaam veel vitamine B kost. Deze hebben we juist nodig om meer energie te ervaren!

Dit heb je nodig voor 12 tot 15 kokosmakronen:

140 gr kokosrasp
4 eiwitten (M of L afhankelijk hoeveel vocht de kokosrasp opneemt)
40 g Erythritol (gebruik code NATALIE10 voor extra 10% korting)

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Doe de kokosrasp in een kom, voeg daar de eiwitten aan toe en roer de erythritol erdoor (je hoeft de eiwitten NIET eerst stijf te kloppen met een mixer). Laat het 10 tot 15 minuten staan zodat het vocht kan worden opgenomen.
4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep met een lepel hoopjes op de plaat. Of maak balletjes met je handen.
5. Bak de kokosmakronen in 12 – 15 minuten af of totdat ze goudbruin zijn. Let op dat ze niet te donker worden!

Krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen. 

Kokosmakronen zonder suiker gezond recept

Optioneel: doop ze als ze afgekoeld zijn in gesmolten chocolade

Je kan hiervoor pure chocolade smelten met een cacaogehalte van 85% of meer. Voeg er een eetlepel plantaardige melk of water aan toe om het dunner te maken. Je verwarmt de pan dan boven een pan met een klein laagje water. Je zet de pan er eigenlijk op (laat de pan in de andere pan met water hangen). Dit noemen ze ‘au bain marie’.

En de eidooiers die je overhoudt.. daar kan je zelf je mayonaise van maken of een omelet. Je kan om de mayo te maken milde olijfolie, druivenpitolie of gesmolten kokosvet gebruiken. Als je nooit zonnebloemolie gebruikt kan je dit ook als uitzondering gebruiken. Zonnebloemolie werkt ontstekingsbevorderend dus eet dit niet dagelijks.

Wist je trouwens dat je van avocado ook mayonaise kan maken? Voeg dan 1 avocado toe en vul de rest aan met olie. Je zal zien dat je veel minder olie nodig hebt. 

Maak je de kokosmakronen liever ei-vrij? Laat dan een pot biologische gekookte kikkererwten uitlekken en vang het vocht op. 
Let wel op het zoutgehalte want anders worden je kokosmakronen te zout. Het lekkerste is natuurlijk als je zelf kikkererwten of linzen hebt gekookt en daarvan het kookvocht hebt opgevangen. Het vocht is enkele dagen houdbaar in de koelkast maar kan je ook goed invriezen.

Wil je meer tips en inspiratie volg me op Instagram of Pinterest. 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn