Een overheerlijke glutenvrije kerststol die niet alleen lekker is, maar er ook namelijk echt feestelijk uitziet bij het kerstontbijt en natuurlijk ook op andere dagen als Kerst kan eten.
Dit heb je nodig
200 gr rozijnen (of ongezwavelde gedroogde appeltjes, abrikozen en pruimen)
4 el rum
80 gr Medjool dadels zonder pit (Medjool dadels zijn heel zacht en hoef je niet vooraf te laten weken in water) Pit & Pit, met deze link betaal je geen verzendkosten
260 ml amandel of kokosmelk ongezoet
300 gr glutenvrije meelmix (ik gebruike mijn eigen recept, je vindt het hier)
1 mespunt gemalen vanille Bourbon
rasp van 1 BIO sinaasappel
20 gr bakpoeder
2 draaien uit de zeezout molen
50 gr zachte roomboter of kokosvet
110 gr kokosyogurt (Abbot Kinneys) of AH
80 gr walnoten, grof gehakt
Optioneel: 70 gr gedroogde abrikozen en 6 el (mineraal)water om jam van te maken.
Zo maak je het
Laat de rozijnen in de rum een nacht weken.
Hak de volgende dag de dadels in een keukenmachine met 60 ml plantaardige melk tot een pasta. Zet even opzij.
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakblik.
Doe de meelmix in een kom en voeg hier de vanille, sinaasappelrasp, bakpoeder en zeezout aan toe. Roer het goed door.
Vind je het teveel gedoe om zelf je meelmix te maken. Met deze eenvoudige bakmix maak je in een handomdraai koolhydraatarm brood.
Voeg de roomboter en kokosyoghurt toe samen met de dadelpasta. Giet de overgebleven amandelmelk erbij en roer alles tot een glad geheel.
Strooi de walnoten erover en roer ze samen met de gedroogde vruchten door het broodbeslag.
Stort het beslag op het vel bakpapier. Maak je handen nat en strijk de bovenkant glad.
Strooi het amandelschaafsel over de stol en bak deze in 60 minuten bruin in de oven.
Als je de kerststol te bruin vindt worden kan je deze de laatste 10 minuten bedekken met een vel bakpapier of aluminiumfolie.
Om de kerststol te laten glimmen kan je als de stol gaar is deze bestrijken met abrikozenjam. Doe hiervoor 1 tl abrikozenjam met 1 el water in een klein pannetje en verwarm dit. Strijk dit met een kwastje over de nog warme stol.
Ik maakte de abrikozenjam door 70 gr ongezwavelde abrikozen en 6 el mineraalwater te pureren met een staafmixer.
De rest dat je overhoudt kan je gebruiken als jam voor op je plak kerststol.
Laat het brood volledig afkoelen voordat je deze aansnijdt.
Als je dit doet terwijl deze nog warm is gaat al het vocht eruit en wordt het brood droog.
Wil je kerststol met spijs?
Hak dan in een keukenmachine een mengsel van blanke amandelen en cashewnoten fijn. Voeg er naar behoefte erythritol of dadelpoeder aan toe. Ik haal dit zelf bij Pit & Pit, met deze link betaal je geen verzendkosten.
Rol de bal tot een rolletje en vouw deze tussen het deeg. Bak het op dezelfde manier af.
Sport je en eet je liever proteïne rijk brood? Met deze mix bak je eenvoudig zelf je brood.
Eet je het liefst glutenvrij?
Je darmbacteriën hebben meer aan vezels dan aan zetmeel (in de vorm van snelle koolhydraten). Zo kunnen ze optimaal voor je gaan werken en de afvalstoffen sneller afvoeren waardoor je meer energie krijgt en op een natuurlijke manier afvalt.
Herken je dit?
- het ene brood lukt wel, maar de andere lijkt wel een baksteen
- je weet niet goed welk meel je kan gebruiken in brooddeeg
- je deeg is plakkerig, droog of juist heel vloeibaar
- het deeg is moeilijk te vormen en zakt in elkaar
- het gebakken brood is heel plat of heel vaal en bleekjes
- het deeg wil niet rijzen en je hebt geen idee hoe dat komt
- je zoekt online broodbakinformatie maar hebt geen overzicht meer
- je wilt gezond brood maken maar je weet niet hoe te beginnen
- het brood smaakt heel flauw of chemisch
- je vindt glutenvrij brood heel duur
- je wilt graag weten wat je eet
Hou je van bakken en wil je écht alle kneepjes van het vak leren om lekker glutenvrij brood te bakken? Ja, leer mij lekker glutenvrij brood bakken!