Havermoutkoekjes met dadel – glutenvrij

Ik hou van eenvoud waardoor het soms komt dat ik recepten niet durf te delen omdat ze zo makkelijk zijn om te maken. Toch wil ik op deze manier laten zien dat je een 40-urige werkweek goed kan combineren met een gezonde leefstijl.

Havermout is een fijn ingredient om te gebruiken als je glutenvrij eet. Ik maakte deze havermoutkoekjes met dadel.

Havermout is van nature glutenvrij alleen wordt het vermalen in maalderijen waar ook tarwe vermalen wordt. Let er daarom wel op dat havermout ook is al is een bio variant gluten kan bevatten. Kies dan voor een havermout met het glutenvrije logo dat garandeert dat de havermout die je koopt geen tot weinig (minder dan 20 mg gluten per kilo product) bevat. Verreweg de meeste coeliakie patiënten kunnen veilig genieten van voeding die minder dan 20 ppm gluten bevat.

Dit heb je nodig

  • vel bakpapier
  • koekjesvorm of mes

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Vermeng alle droge ingrediënten met elkaar inclusief de dadelstukjes of pasta.
  3. Voeg de boter en het ei toe en kneed het tot een bal.
  4. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en steek er koekjes uit.
  5. Bak de koekjes in 25 minuten af.

Wist je dat teffmeel goed is als je sport…

Teff is net als havermout van nature glutenvrij en bevat het daarnaast veel vezels. Hierdoor worden de aanwezige koolhydraten langzaam afgegeven aan het bloed. Deze langzame afgifte zorgt ervoor dat een bv. een hardloper een constante aanvoering heeft van brandstof. Ideaal voorafgaand aan een lange duurloop of workout!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 gedachten over “Havermoutkoekjes met dadel – glutenvrij”

  1. Hoi Natalie,
    Ik zie in je recept kokosboter staat klopt dat of bedoel je kokosolie?
    Zelf gebruik ik wel kokosboter maar nog nooit in koekjes eerlijk gezegd.
    Daarom mijn vraag.
    Groetjes caro

    • Hallo Caro, ik gebruik het kokosvet van de Lidl de bio variant. Ik heb zojuist gekeken en de juiste benaming is kokosvet. Het heeft bijna dezelfde substantie als boter vandaar. Kokosolie is dunner en kan je uiteraard zeker gebruiken. Je hoeft het dus niet eerst te laten smelten.

Reacties zijn gesloten.