Hartige cake, eet jij het weleens? Wij kennen vaak alleen de zoete variant. De Fransen serveren hartige cake vaak bij een aperitief. Heerlijk vind ik het! Het is echt feestelijk en op deze manier krijg je meteen wat extra groenten binnen.
Dit heb je nodig:
100 gr doperwten
250 gr haricots verts
180 gr glutenvrije meelmix (zo maak je zelf eenvoudig je meelmix)
11 gr bakpoeder (2 tl)
3 eieren L
100 ml plantaardige melk
100 gr gesmolten roomboter of kokosvet
50 gr ontpitte groenen olijven, in vieren
70 gr geraspte schapenkaas
2 takjes verse peterselie (2 volle el)
3 takjes verse munt (2 volle el)
1 takje verse verveine (AH)
gemalen nootmuskaat
vers gemalen peper- en zeezout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik heb hiervoor een siliconen cakevorm gebruikt. Deze hoef je niet in te vetten, alleen maar even af te spoelen. Je kan ook een metalen cakevorm gebruiken. Deze kan je bekleden met een vel bakpapier.
Stoom de groenten op 120 graden in 2 minuten beetgaar of breng water aan de kook en dompel hier de doperwten en haricots verts in onder. Blancheer deze 3 tot 5 minuten. Giet af en zet het opzij.
Doe de meelmix in een kom en voeg daar het bakpoeder aan toe. Roer goed door en vermeng de eieren er 1 voor 1 door samen met de melk, gesmolten boter, olijven en schapenkaas.
Hak de peterselie, munt en verveine fijn en roer dit samen met de voorgekookte groenten door het beslag. Maak op smaak met 4 draaien nootmuskaat, peper en zeezout.
Giet het beslag in een cakevorm en bak de hartige cake in 60 minuten af.
Je controleert of de cake gaar is door een satéprikker er in te steken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
Wil je nog meer gezonde inspiratie?
Maak ook deze rabarber crumble
Maak ook deze chocoladetaart met peer
Maak ook deze vegan worteltaart
Heb je Pinterest?
Bewaar dit recept op jouw Pinterest bord zodat je het eenvoudig terug kan vinden.