Glutenvrije pecan pie

Pecan pie, een van mijn favoriete gebakjes. Alleen bestaan de traditionele versies voornamelijk uit witte bloem en geraffineerde witte suiker. Dit zijn juist de grondstoffen die ik wil vermijden. Ik heb een gezondere variant gemaakt, waarbij ik als natuurlijke zoetstof gebruik maak van honing, rozijntjes of cranberry’s.

Dit heb je nodig voor 6 kleine glutenvrije taartjes:

6 kleine taartvormpjes van ongeveer 11 cm diameter. Heb je geen kleine taartvormpjes kan je er natuurlijk ook een grote pecannotentaart van maken.
3 vellen bakpapier, schaar (maak je er een grotere taart van heb je maar 1 vel bakpapier nodig)

Voorbereiding: 20 minuten
Wachttijd: 1 uur

Voor het deeg:

  • 60 gr kokosvet, gesmolten
  • 140 gr meelmix (zie basisrecept)
  • 30 gr amandelmeel
  • 1 mespunt zeezout
  • 30 gr honing
  • 1 ei, M
  • 1 tl water (5 ml)

Voor de vulling:

  • 2 eieren
  • 1 mespunt gemalen vanille Bourbon
  • 10 gr amandelmeel
  • 2 el (40 ml) ahornsiroop
  • 200 gr ongebrande pecannoten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden, boven en onderwarmte.

Laat in een kleine steelpan het kokosvet op laag vuur smelten. Zet opzij en laat het lauw worden.

Vet de vormpjes in met kokosvet of knip uit het vel bakpapier kleine vierkantjes ter grootte van de taartvormpjes. Bekleed de vormpjes met het bakpapier.

Vermeng in een kom de meelmix, het amandelmeel en het zeezout.

Voeg aan het meel de honing, ei, kokosvet en het water toe. Vermeng alles tot een soepel deeg.

Leg de deegbal op een vel bakpapier met daar bovenop nog een vel bakpapier. Rol de deegbal uit tot een dikte van 1 tot 1,5 cm. Leg de deegplaat 1 uur in de koelkast voordat je deze verder verwerkt. Je kan de vormpjes ook alvast bekleden met deeg en deze met vorm en al in de koelkast zetten.

Maak nu de vulling door de eieren in een kom te vermengen met de vanille, het amandelmeel en 1 el ahornsiroop. Bekleed de vormpjes en schep in ieder vormpje 2 el vulling.

Vermeng in een kom de pecannoten met 1 el ahornsiroop en schep dit goed door elkaar. Leg in ieder vormpje pecannoten. Ik ben begonnen vanuit het midden om zo een rondje te maken met de pecannoten.

Zet de taartjes op een bakblik en bak de taartjes in 20 – 25 minuten goudbruin af.

Laat de taartjes afkoelen en serveer ze met een klein beetje kaneel.

Variatie: Je kan hier natuurlijk alle noten voor gebruiken. Let wel: Pinda’s vallen niet onder de noten. Dit zijn peulvruchten en bevatten lectine en een hoog gehalte aan omega 6 – linolzuur. Bij overmatig gebruik kan dit ontstekingen in het lichaam veroorzaken.

Optioneel: Ben je een echte zoetekauw? Strooi na het afbakken tussen de pecannoten wat cranberry’s of rozijntjes. Of giet er extra ahornsiroop over.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn