Dit keer een recept voor een glutenvrije brioche, ik zou het bijna naar mezelf vernoemen ‘briocha’ (mijn meisjesnaam is Rocha ;-)) want het is zoals ik eigenlijk altijd doe een door mezelf verzonnen recept.
Ik heb het niet van een vreemde. Mijn vader was vandaag een tarwe versie aan het maken. Heerlijk luchtig mooi geel gekleurd deeg door het eigeel dat erin verwerkt zit. Met geuren van citroen, sinaasappel en rum. Ik weet dus van wie ik het bakken heb :-)).
Het is voor mij altijd een uitdaging om met glutenvrije meelsoorten te bakken. Ik heb geen coeliakie alleen is het beter als ik niet iedere dag tarwe eet. Mijn darmwand raakt ervan geïrriteerd waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer kunnen worden opgenomen en ik een tekort opbouw van belangrijke vitamines en mineralen. Uiteindelijk gaat hierdoor mijn endometriose weer opspelen.
Ik bak dus graag glutenvrij al is dat vaak een uitdaging. Glutenvrije meelsoorten reageren anders dan de gangbare tarwesoorten. Zo nemen ze veel meer vocht op en zijn de hoeveelheden niet van alle soorten 1 op 1 over te nemen. Is dit dan een glutenvrij brioche brood recept? Nee, ik zou het geen brood kunnen noemen. De elasticiteit van brood verkrijg je door het activeren van de gluten. Een origineel brioche brood is dus niet glutenvrij. Omdat je glutenvrij bakt mis je de gluten die een brood elastisch kunnen maken. De brioche lijkt in dit geval meer op een cake al is het net zo lekker!
Ik heb voor dit glutenvrije brioche recept andere ingrediënten gebruikt dan je misschien gewend bent.
Dit heb je nodig om de glutenvrije brioche te maken:
Tulbandvorm van ongeveer 18 cm doorsnede
70 gr kokosvet, gesmolten (lauw)
klein beetje boekweitmeel
1 BIO appel met schil
100 gr zachte ontpitte dadels (anders dadels een nacht in een beetje water laten staan)
4 eieren (eidooiers gescheiden van het eiwit)
mespunt gemalen Bourbon vanille (Puur Mieke)
4 druppels essentiële olie ‘Orange’ of geschaafd sinaasappelrasp van BIO sinaasappel
30 gr havermout
30 gr boekweitmeel (Je vindt dit bij Pit en Pit. Als je deze link gebruikt dan betaal je geen verzendkosten).
40 gr amandelmeel
1 tl vlozaad (Je vindt dit bij Pit en Pit. Als je deze link gebruikt dan betaal je geen verzendkosten).
snufje zeezout
Hoe maak je de brioche?
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onderwarmte).
Laat het kokosvet in een kleine steelpan op laag vuur smelten en zet deze opzij.
Vet een kleine vorm met een diameter van 18 cm in met een beetje gesmolten kokosvet. Schep een beetje boekweitmeel in de vorm en draai deze rond zodat de binnenkant van de vorm bedekt wordt met een klein laagje glutenvrij meel.
Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis. Hak deze in een keukenmachine samen met de dadels, eidooiers en gesmolten kokosvet fijn tot een smeuïge massa. Schep dit geheel over in een kom en voeg hieraan de vanille, sinaasappel druppels of rasp, havermout, boekweitmeel, amandelmeel en vlozaad toe. Roer goed door en zet dit even opzij.
Klop de eiwitten met een mixer tot pieken met het snufje zeezout. Schep voorzichtig met een spatel het opgeklopte eiwit door het beslag en schep het geheel in de bakvorm.
Heb je geen mixer en vind je dit te ingewikkeld voeg dan 1 tl bakpoeder toe en laat de opgeklopte eiwitten weg.
Je kan de eiwitten die je overhoudt verwerken in een omelet. Mag je geen ei? Bekijk dan het ei-vrij overzicht waarmee je dit kan vervangen.
Bak de brioche 15 minuten op 200 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden en bak nogmaals 25 tot 30 minuten af. Leg een stukje aluminiumfolie op de brioche als je vindt dat deze te donker wordt.
Wanneer is de brioche gaar?
Je kan meten of de brioche gaar is door in de brioche een satéprikker te steken. Als deze er droog uitkomt is de brioche gaar.
Deze variant staat bij mij met de feestdagen op de ontbijttafel want ook al is het gebak, het is gezonder vanwege het ontbreken van geraffineerde suiker. Ik ben benieuwd naar jouw variant. Deel het via Instagram of Facebook.
Wil je nog meer gezonde recepten? Volg me via Instagram of Pinterest.
Of download hieronder het tijdelijk gratis e-book brood bakken zonder gluten.
E-book brood bakken zonder gluten
Heb je deze glutenvrije appelcake met amandel en sinaasappel al geprobeerd?