Gevuld speculaas glutenvrij recept

Gevuld speculaas staat erom bekend dat het vooral veel witte geraffineerde suiker bevat. De suiker zit voornamelijk verwerkt in het spijs. Voor deze versie heb ik dadels als zoetmaker gebruikt. De dadels geven het spijs een sappig geheel waardoor ik geen extra ei heb gebruikt.

Bekleed een ronde bakvorm van 18 cm met een vel bakpapier. Je kan ook een cakevorm van 24 cm hiervoor gebruiken. Verwarm de oven op 180 graden (boven en onderwarmte). Je hebt ook 2 extra bakvellen en een deegroller nodig om het deeg verder mee te bewerken en een keukenmachine om de noten te kunnen vermalen. Ik gebruik zelf deze altijd.

  • 150 g boekweitmeel (Pit & Pit) Met deze link betaal je geen verzendkosten.
  • 100 g volkorenrijstmeel
  • 2 el koek- en speculaaskruiden(met deze link betaal je geen verzendkosten)
  • mespunt grof zeezout
  • 1 tl bakpoeder puur
  • 60 g kokosbloesemsuiker
  • 1 ei, M
  • 40 g plantaardige kwark
  • 80 g appelmoes
  • 35 g olijfolie mild
  • 50 g blanke amandelen om het speculaas mee te beleggen
  • Optioneel: losgeklopt ei met een scheutje (plantaardige) melk om de bovenkant mee te bestrijken.

Voor het spijs:

  • 130 g gemengde noten
  • 130 g appel met schil, klokhuis verwijderd
  • 80 g ontpitte dadels
  • rasp van 1/2 citroen

Zo maak je het

  1. Doe de boekweit- en het volkorenrijstmeel, koek-en speculaaskruiden, zeezout, bakpoeder en de kokosbloesemsuiker over in een kom. Roer dit geheel goed door zodat alles goed vermengd is.
  2. Voeg het ei, kwark, appelmoes en olijfolie toe en roer dit met een vork erdoor. Kneed het als het deeg vaster wordt door met je handen. Vorm er een bal van en laat het in de kom liggen.
  3. Maak het spijs door de noten, appel, dadels en citroenrasp in een keukenmachine te vermalen tot een pasta. Je bepaalt zelf hoe dik deze wordt. 
  4. Verdeel de deegbal in 2en. Rol het 1e stuk deeg uit tussen de 2 vellen bakpapier en beleg hier de bodem mee van het bakblik. Bepaal de dikte van het deeg aan de hand van je bakblik. In mijn geval was dit ongeveer 4 mm. Zorg dat je een kleine opstaande rand in het bakblik overhoudt van ongeveer 1 cm hoog.
  5. Verdeel het amandelspijs over de bodem en smeer dit glad. 
  6. Rol het 2e stuk deeg uit en leg dit over het spijs. Als je deeg een klein beetje breder is kan je een klein opstaand randje maken. 
  7. Druk de amandelen in het deeg en bak het gevulde speculaas in 35 minuten af.

Wil je een goudgele kleur? Strijk dan nadat je de amandelen in het deeg hebt gedrukt de bovenkant in met een mengsel van losgeklopt ei en een scheutje plantaardige melk. 

Ik heb het deze keer niet gedaan. De taart blijft hierdoor iets doffer.  

Ik laat het glutenvrije deeg bewust geen uur rusten in de koelkast. Het deeg bevat geen gluten dus hoeven deze niet tot rust te komen. Het is hierdoor ook makkelijker te bewerken. Je kan het wel laten rusten als je een sterkere smaak wilt. De speculaaskruiden die ik gebruik zijn al sterk genoeg dus bewerk ik het deeg meteen.

Gevuld speculaas glutenvrij recept
Gevuld speculaas glutenvrij recept_uitgerold_rsz_img_2504
Gevuld speculaas glutenvrij recept_in de bakvorm_rsz_img_2518
Gevuld speculaas glutenvrij afgebakken_rsz_img_2544
Gevuld speculaas glutenvrij afgebakken_rond_rsz_img_2540

Brood laten staan moeilijk?

Download het tijdelijk gratis ebook Brood bakken zonder Gluten
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn