Ei-vrij

Ei is gezond maar wat als je geen ei meer mag eten omdat blijkt dat je dit niet goed kan verteren of je slijmvlies even rust nodig heeft…

Ei bindt en wordt dan ook bijna overal in verwerkt. Als je zelf je koekjes of pannenkoeken bakt heb je ei nodig om het deeg en het beslag te laten slagen maar is dat wel zo? Ik maakte eerder deze boekweitmeel pannenkoeken zonder ei en melk.

Ei kan je bijvoorbeeld vervangen door:

Appelmoes (pectine in appel is een bindmiddel)

  • Je kan de moes zelf maken maar tegenwoordig verkoopt bijna iedere supermarkt (Lidl) ook een biologische variant waar geen suiker, geur, kleur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd.

Fijn gehakte courgette (keukenmachine) Je kan ook een restant gekookte courgette pureren en deze verwerken in je gebak of brood.

Gepureerde pompoen (zelfde als courgette)

Banaan

Lijnzaad (laat deze even weken in een beetje vocht en verwerkt deze daarna in je gebak)

Chiazaden (zelfde als lijnzaad)

Pas wel op met iemand die bloedverdunners slikt! Chiazaden verdunnen net als kurkuma het bloed en kan juist een bloeding veroorzaken. Beiden supergezond maar wel even oppassen! 

Soja gebruik ik trouwens niet. Deze vervang ik door tapiocameel.

Ook kan je eiwit vervangen door het uitlek vocht van kikkererwten. Ook wel bekend als aqua fab. Dit vocht kan je opkloppen tot stijfgeklopte eiwitten. Het lekkerste is om vocht van zelf gekookte kikkererwten te gebruiken omdat het vocht van kikkererwten uit blik best wel zout kan zijn.

Ik houd altijd ongeveer 50 gr aan per ei (M) en 60 gr per ei (L) wat ik vervang voor 1 van bovenstaande ingrediënten. Soms is het iets meer of iets minder niet ieder ei is immers even groot. Probeer het zelf uit op jouw recepten.

Ei_vervanger_12814490_1058530140879208_5944018712158917822_n

Wil je meer inspiratie?

Ontdek 60 overheerlijke vegan lunchrecepten. Variërend van broodjes en spreads tot salades, soepen, stoofpotjes en vele andere – warme en koude – lunchgerechten.

Heb je Pinterest?

Bewaar dit recept op jouw Pinterest bord zodat je het eenvoudig terug kan vinden.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn