Chocoladetaart met peer en speculaaskruiden kan je heel makkelijk van gezonde alternatieven maken. Vaak zijn de bestaande recepten veel te zoet en bevatten ze geraffineerde suiker. Deze variant heb ik gezonder gemaakt zodat het niet zo’n belasting is voor je bloedsuikerpiegel.
Dit heb je nodig voor het zanddeeg:
Dit zanddeeg blijft ook als het afgebakken is brokkelig, maar heet niet voor niets zanddeeg
85 gr teffmeel
50 gr volkorenrijstmeel
75 gr amarantmeel
mespunt kokosbloesemsuiker (lage glykemische index van 30 – 35)
snuf zeezout
mespunt gemalen vanille Bourbon
125 gr zachte roomboter of kokosvet
1 eidooier
4 el kokosmelk
Bovenstaande meelsoorten kan je tegenwoordig o.a. vinden bij AH, Ekoplaza of bij Pit en Pit. Gebruik deze link zodat je bij Pit en Pit geen verzendkosten betaald.
Dit heb je nodig voor de ganache:
1 rijpe banaan (95 gr)
50 gr cacaopoeder
80 gr avocado (vruchtvlees)
65 gr verse ontpitte dadels (harde dadels even een paar uur of een nacht laten weken)
1 el rum
2 eidooiers
4 el kokosmelk
100 gr amandelmeel
3 peren (5 halve)
speculaaskruiden
Bereidingswijze
Vermeng alle droge ingrediënten voor het zanddeeg in een kom en voeg daar de boter, eidooier en het kokosmelk aan toe. Kneed dit tot een soepel deeg maar niet te lang. Maak er een bal van en druk deze plat . Leg deze in plastic folie 1 uur te rusten in de koelkast.
Prak voor de ganache in een kom de banaan tot puree en vermeng dit met de cacaopoeder. Doe de avocado met de dadels, rum, eidooiers en kokosmelk in een keukenmachine en hak dit tot een puree. Schep dit bij het cacaomengsel en spatel het amandelmeel erdoor. Vermeng alles goed totdat er een smeuïge massa ontstaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte). Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit en leg dit in de bakvorm. Zorg voor een opstaand randje. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak deze 15 minuten.
Haal de taartbodem uit de oven en verdeel de ganache gelijkmatig over de bodem.
Schil de peren en verwijder het klokhuis. Verdeel 5 halve peren over de taartbodem en druk deze in de ganache. Bak de taart in 30 – 35 minuten af.
Laat de taart afkoelen en strooi er voor het serveren speculaaskruiden over.