Afgelopen weekend wilde ik een glutenvrije brownie bakken zonder het gebruik van glutenvrije meelsoorten. Ik bedacht deze brownie met linzen. Het is weer eens iets anders en door het weglaten van suiker en de toevoeging van voedzame ingrediënten is het ook te eten als ontbijt. Hoe leuk is dat!
Dit heb je nodig voor 25 stukjes
Bakvorm 20 x 20, bakpapier, keukenmachine
- 1 el kokosvet (15 g)
- 100 g pure chocolade 85%
- 1 blik (400 g) linzen
- 80 g zachte Medjoul dadels ontpit
- 1 eetrijpe avocado
- 70 g appelmoes zonder suiker
- 30 g cacaopoeder
- 1 el Maple syrup (15 g)
- 3 tl pindakaas (25 g)
- 2 tl bakpoeder puur
- snuf zeezout
- 25 walnoten of pecannoten
Zo maak je het
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 180 graden.
Bekleed de bakvorm met het vel bakpapier.
Doe het kokosvet over in een kleine steelpan en breek de chocoladereep in blokjes. Laat dit op laag vuur langzaam smelten. Roer een paar keer door en zet opzij.
Doe de linzen over in een zeef en spoel deze goed door. Laat ze uitlekken en schep de linzen in de kom van de keukenmachine. Voeg de ontpitte dadels en avocado toe. Mix het geheel fijn tot een puree.
Schep de linzenpuree over in een kom en voeg hier de gesmolten chocolade, appelmoes, cacaopoeder, maple syrup, pindakaas, bakpoeder en zeezout aan toe. Roer alles goed door en schep het dikke beslag over in de bakvorm. Verdeel het over de vorm en strijk het beslag glad (als dit moeilijk gaat maak je de bolle kant van een eetlepel nat en strijk je hiermee over het beslag). Druk 5 walnoten of pecannoten per rij in het beslag. Zo bepaal je dat je 25 stukjes krijgt.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de brownie in 15 tot 20 minuten af. Als de brownie uit de oven komt is deze nog zacht. Laat het afkoelen en snijd het daarna in 25 stukjes.
Je kan 4 stukjes per portie eten als ontbijt. Althans dat heb ik gedaan. Ben je een grotere of kleinere eter bepaal je dit natuurlijk zelf. Je kan de rest eenvoudig invriezen. Het leuke is kinderen hebben geen idee dat er alleen maar gezonde voedingsstoffen inzitten. Ze hebben niet eens door dat ze groenten eten ;-).