Banaankoekjes van haver en dadels

Deze banaankoekjes van haver en dadels maak je eenvoudig zelf en zijn niet alleen lekker als tussendoortje en kan je zelfs als ontbijt eten. 

Omdat dadels veel vezels bevatten wordt de suiker ervan langzaam door je lichaam opgenomen waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft in vergelijking met witte geraffineerde suiker. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en zal je minder snel last hebben van bloedsuikerpieken.

Dit heb je nodig voor +/- 15 haver banaankoekjes

10 minuten voorbereiding | 1 uur rusttijd | 20 minuten afbakken

Bakblik | keukenmachine | 1 vel bakpapier

  • 20 g kokosvet (gesmolten)
  • 60 gemengde ongezouten noten (ik haal deze bij Lidl. Je vindt ze ook bij Pit en Pit. Met deze link betaal je geen verzendkosten)
  • 6 dadels ontpit (Puur Mieke)
  • handvol pecannoten grof gehakt
  • 180 g rijpe banaan (ik heb er 2 gebruikt)
  • 1 el (20 g) erythritol (Sukrin)
  • 125 g havervlokken
  • 30 g cassavemeel (Pit en Pit). Je kan hiervoor elk ander glutenvrij meel gebruiken.
  • 3 g bakpoeder (Puur Mieke)
  • 1 el (20 g) kokosrasp
  • 1 snuf zeezout

Zo maak je het

      1. Smelt het kokosvet in een kleine steelpan op laag vuur en laat dit afkoelen.
      2. Hak de noten met de dadels fijn in een keukenmachine en zet opzij.
      3. Hak de pecannoten grof en zet opzij.
      4. Doe in een kom de bananen met de erythritol en prak dit fijn.
      5. Roer de fijngehakte noten en de dadels, havervlokken, cassavemeel, bakpoeder, kokosrasp, zout en de grof gehakte pecannoten door de fijngehakte banaan.
      6. Leg de deegbal op een vel bakpapier en maak er een rol van.
      7. Leg de rol verpakt in het bakpapier 1 uur in de koelkast.
      8. Verwarm de oven voor op 180 graden.
      9. Pak de rol uit de koelkast. Leg de rol op een snijplank.
      10. Bekleed een bakplaat met het vel bakpapier. Snijd 15 plakken uit de rol en leg de plakken op de bakplaat.
      11. Bak de banaankoekjes van haver en dadels in 20 minuten af op 180 graden en laat deze afkoelen alvorens je deze eet.

Banaankoekjes met haver en dadels
Banaankoekjes met haver en dadels
Banaankoekjes met haver en dadels
Banaankoekjes met haver en dadels
Banaankoekjes met haver en dadels

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van banaan

Bananen zijn rijk aan antioxidanten zoals carotenen en fenolen. Deze kunnen onder meer tegen kanker en achteruitgang van het zicht werken (1). Andere antioxidanten die in bananen voorkomen zijn catechines (2). Deze actieve plantenstoffen worden in verband gebracht met een lagere kans op cardiovasculaire aandoeningen (3). Opvallend is dat er ook dopamine in bananen zit (4). Dit is een neurotransmitter die niet door de bloedhersenbarrière gaat, maar in het lichaam wel kan dienen als een zeer krachtige antioxidant. Bananen bevatten L-tryptofaan, magnesium en vitamine B6, waardoor dit fruit de stemming kan verbeteren en mogelijk depressie kan verminderen (5). Onderzoekers melden dat bananen veilig door diabeten gegeten kunnen worden, vanwege de licht-gunstige werking op de bloedsuikerspiegel (6). Verstandig is hierbij wel om te kiezen voor een banaan die net niet groen meer is. Een rijpe banaan bevat namelijk erg veel snel opneembare suikers. Bananen maken bij kneuzing melanine aan, wat te zien is aan de bruine kleur. Melanine is een sterke antioxidant die de banaan nog gezonder kan maken (7). Bron: a Healthy Life. 

Wist je dat magnesium een waardevol mineraal is waarvan de meeste mensen een tekort hebben. Een tekort hieraan kan vaak migraine veroorzaken tijdens de menstruatie. Lees hier 10 verbluffende voordelen van magnesium. 

Bak je graag zonder gluten?

Ik heb 10 van mijn beste broodrecepten gebundeld in een e-book
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn