Aardbeientaartjes glutenvrij recept

Aardbeientaartjes zijn makkelijk om zelf te maken. Zeker deze glutenvrije variant. Zo weet je precies wat je eet zonder dat het je bloedsuikerspiegel onnodig verhoogd.

Onze tuin staat dit moment vol met aardbeien. De versies uit de supermarkt bevatten al snel veel bestrijdingsmiddelen. Het is een makkelijke plant die je zelf heel goed in een pot in de tuin kan zetten. Het enige wat ze vragen is veel water en wat mest. De rest groeit vanzelf en dat levert heerlijk fruit op met een laag koolhydraatgehalte.

Deze taartjes zijn niet zo zoet als je misschien gewend bent. Voeg een extra zoetmiddel toe als je ze zoeter wilt. Deze versie past hiermee in een koolhydraatarme levensstijl.

Dit heb je nodig voor 6 kleine aardbeientaartjes

6 kleine taartvormpjes van ongeveer 11 cm diameter – 3 vellen bakpapier, schaar

Voorbereiding: 40 minuten – Wachttijd: 1 uur – Baktijd: 20 – 25 minuten

Voor het deeg:

  • 95 g gesmolten kokosvet of roomboter
  • 125 g glutenvrije meelmix zie recept
  • ¼ tl grof zeezout
  • 1 tl bakpoeder (5 gr)
  • 1 mespunt (1 g) gemalen vanille Bourbon
  • 2 eidooiers
  • 40 g honing

Voor de lactose- en glutenvrije banketbakkersroom:

  • 500 ml kokosmelk
  • 2 el arrowroot
  • 4 eidooiers
  • 35 g honing
  • 35 g cichoreiwortel (maakt de room zoeter en zorgt voor extra vezels)  SuperRoots
  • optioneel: 6 druppels essentiële olie orange 
  • 500 gr aardbeien, gehalveerd
  • handvol basilicum, fijn gesneden

Zo maak je de glutenvrije aardbeientaartjes

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden, boven en onderwarmte.
  2. Laat in een kleine steelpan het kokosvet op laag vuur smelten. Zet opzij en laat het lauw worden.
  3. Vet de vormpjes in met kokosvet of knip uit het vel bakpapier kleine vierkantjes ter grootte van de taartvormpjes. Bekleed de vormpjes met het bakpapier.
  4. Vermeng in een kom de meelmix met het zeezout, bakpoeder en gemalen vanille.
  5. Voeg aan het meel de eidooiers, kokosvet en honing toe.
  6. Roer alles tot een lobbig beslag. Schep het beslag in de vormpjes (strijk ze glad met de achterkant van een nat gemaakte lepel) en bak deze in 10 a 15 minuten bruin af. Laat ze afkoelen op een rooster.
  7. Maak nu de banketbakkersroom door de melk aan de kook te brengen. Mix in een andere kom de arrowroot met de eieren, honing en cichoreiwortel. Haal de melk van de kook en voeg langzaam de gemixte eieren toe en zet op laag vuur. Blijf roeren totdat de room dikker wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

De dikte van de room is goed als deze niet van een omgekeerde lepel afloopt. Doe alles over in een koude schaal en roer de essentiële olie erdoor. Laat dit afkoelen. Als de meeste hitte eraf is kan je deze in de koelkast op laten stijven. Leg een vel folie op de banketbakkersroom om een vel te voorkomen.

  1. Schep als de room koud is op iedere bodem een laag banketbakkersroom. Beleg deze met de aardbeien en strooi de fijngesneden basilicum erover.

Wil je een makkelijke versie? Gebruik dan kokosslagroom in plaats van banketbakkersroom. Je maakt het op dezelfde manier als dat je zelf slagroom zou kloppen. Kies voor dikke kokosmelk (ik haal deze zelf bij de Lidl). Voeg er honing aan toe naar smaak en blijf de slagroom opkloppen met de mixer totdat deze lobbig wordt. 

aardbeientaartjes glutenvrij recept
aardbeientaartjes glutenvrij recept

Ik ben benieuwd welke variant jij gaat maken. Laat je het me weten?

Suiker in verband met zware menstruatieklachten, endometriose en het hebben van geen energie?

Wist je dat het verteren van geraffineerde suikers het lichaam veel energie kost? 

Met name heeft het lichaam vitamine B nodig om dit te kunnen verteren. 

Als je vaker vegetarisch eet heeft je lichaam niet voldoende vitamine B in zich om de suikers te kunnen verteren. Op het moment dat je suiker eet zal het je een energieboost geven en denk je dat je de hele wereld aankan, om daarna weer lichtelijk in te storten. 

Snelle suikers verhogen je insuline gehalte in je bloed waardoor je even een piek van energie krijgt. Daarna daalt het energiegehalte en zal je een dipje ervaren. Je lichaam heeft namelijk weer insuline nodig om je energie te kunnen geven.

Als je de gehele dag door suikers eet zal je lichaam hier resistent voor worden en blijvend ongeacht of er suikers binnenkomen, insuline aanmaken. Je kan hierdoor laaggradige ontstekingen opbouwen waardoor menstruatie- en endometrioseklachten kunnen verergeren. Je voelt je hierdoor futloos, moe en hebt nergens meer zin in ook zullen de ontstekingen de pijn tijdens de menstruatie verergeren.  

Wil je jouw energie een boost geven en laaggradige ontstekingen verminderen? Download dan het ebook waarin je de SuperPower van jouw gedachten- en darmbacteriën ontdekt en meer energie gaat ervaren. 

Ervaar meer energie door voeding
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn